Kolorowo, smacznie i wesoło
KOLOROWO, SMACZNIE I WESOŁO – tak można by podsumować dzisiejszy XXVIII Iłżecki Jarmark Sztuki Ludowej.
Organizatorem wydarzenia było Towarzystwo Ochrony i Promocji Zawodów Ginących w Iłży, a zostało ono dofinansowane m.in. przez Powiat Radomski. Na jarmarku było oczywiście dużo muzyki, wyrobów ludowego rzemiosła i artystów amatorów z całego regionu. Nie zabrakło i gości, a wśród nich także Waldemar Trelka – starosta radomski.
Podczas jarmarku odbywał się także konkurs na najlepszą potrawę regionalną.Tu ciężko napracowała się ekipa PIK, bo w jury zasiadali: Teresa Niewczas i Tomasz Bartos. Jury, pogryzając smakołyki nie straciło jednak ani chwilę głowy, choć wszystko było wyborne. Trzeba było jednak poddać ocenie: smak, i związki z regionem, oryginalność, łatwość przyrządzania, estetykę podania. Najwyżej oceniono danie „Niedzielne żeberka z kapustą” podane przez KGW z Wólki Gonciarskiej „Wólczanek znad Iłżanki” .
Dalej uplasowały się: gołąbki staropolskie z kaszą jęczmienną i grzybami przygotowane przez KGW Koszary oraz kartacze z KGW Pakosław. Wyróżnienie uzyskały polędwiczki „Pomyslowa Gospocha” z KGW Błaziny Górne.
Smaczna impreza była…