Palce lizać!
Jak Państwu mija sobota? Nam wyjątkowo smacznie, bo na warsztatach kulinarnych. Razem z kołami gospodyń wiejskich, według instrukcji szefa kuchni Michała Fabiszewskiego, przygotowaliśmy różne cymesy….
Coś wyjątkowo smacznego w języku żydowskim czyli jidysz to cymes. Słowo jak najbardziej na miejscu, bo za nami warsztaty z kuchni żydowskiej. Rozpoczęły one dziś cykl naszych wydarzeń „Pamięć” mający za zadanie przypominać o wielowiekowej obecności w naszym regionie, współtworzeniu jego historii przez społeczność żydowską.
Przewodnikiem po świecie żydowskich smaków i zapachów był nam szef kuchni Michał Fabiszewski. Tytułów i wyróżnień w konkursach kulinarnych, pochodzący z Pionek, Fabiszewski zebrał co nie miara. W 2024 r. był np. jedynym reprezentantem Polski wśród Szefów Kuchni serwujących posiłki dla ponad 10 tysięcy uczestników Igrzysk Olimpijskich Paryż 2024. Obecnie pracuje jako główny szef kuchni w Sodexo Polska, gdzie odpowiada za tworzenie menu dla sieci ponad 45 restauracji Sodexo. Kilka tygodni temu Fabiszewski szefował też jury na finale naszego konkursu „Smaki Powiatu Radomskiego”.
Najpierw były pasjonujące opowieści mistrza o dawnej kuchni polskiej, gdzie mieszały się ze sobą rożne wpływy, bo przecież I Rzeczypospolita stanowiła tygiel wielu narodów i kultur. Oczywiście, z czasem wszystko się zmienia – przepisy, składniki, nasze smaki, kulinarne mody…
Słuchały, a potem siekały, mieszały, przyprawiały, gotowały, jadły i oblizywały palce przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z Powiat Radomski. Zaprosiliśmy tegorocznych zwycięzców „Smaków Powiatu” czyli KGW Błaziny Górne „Babki z Górnych”, „Młynareczki” (II miejsce) z Jaroszek w gm. Pionki, KGW Gulinki w Gulinku (II miejsce) w gm. Zakrzew. Niestety, „Młynareczki” pochorowały się i nie przytyłby dziś do nas ![]()
, ich miejsce zajęły KGW „Raz na Ludowo” z gm. Jastrzębia. Gotowały też delegacje KGW „Sławna Ferajna” (ubiegłoroczni zwycięzcy konkursu) ze Sławna w gm. Wolanów, a ekipę dopełniły KGW Krzyżanowianki (gm. Iłża), które kiedyś dzielnie wspierały nas w podejmowaniu gości z Litwy. Niestety, więcej osób, na warsztatach byśmy nie zmieścili. Niewykluczone jednak, że będziemy takie spotkania organizować częściej, bo Michał Fabiszewski podbił serca (i kubki smakowe) pań ![]()
.
Pod wodzą szefa Michała przygotowaliśmy dziś: tajine warzywny z suszonymi owocami i kuskusem, humus, tabule i szakszukę. Mniam!!!
W niedzielę kolejna odsłona „Pamięci” – o godz. 17 zapraszamy na koncert „Miasteczko Iłża” Magdy Brudzińskiej Klezmer Trio, wstęp wolny.