Ułatwienia dostępu

Skip to main content

Przez Smaki Powiatu

2 marca 2025

Ciągle w drodze. Ale jest to smakowita podróż. Poznajemy regionalne specjały, a efektem końcowym będzie książka o lokalnych pysznościach.

Jak opisać smak, aby Czytelnik go poczuł? Czy w ogóle można słowem uchwycić ten często niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju aromat? Jak opisać „słodką frajdę”, czy „spaghetti z cukinii w sosie śmietanowym z kurczakiem i borowikami”? A jak uzewnętrznić „gulasz z dzika z kaszą gryczaną z grzybami, kluski śląskie i buraczki zasmażane”? Przecież dziczyzna wymaga szczególnej troski podczas obróbki. Już na samo wspomnienie robi nam się cudne „MniamMniam”. Możemy jedynie zapewnić, że dokładamy wszelkich starań. Na razie jednak ciągle krążymy po Powiat Radomski i notujemy, fotografujemy i filmujemy najlepsze z najlepszych potraw.

Tylko w ostatnim czasie odwiedziliśmy Dom Pomocy Społecznej Wierzbica, gdzie degustowaliśmy „racuszki łakomczuszki”. W pionkowskim CKZiU Pionki podglądaliśmy jak powstaje wspomniane już wcześniej spaghetti z cukinii w sosie śmietanowym z kurczakiem i borowikami. Z kolei na drugim końcu powiatu w Sławnie, gdzie gościliśmy w Koło Gospodyń Wiejskich ,,Sławna Ferajna” w Sławnie zajadaliśmy się wyjątkową porką i także tradycyjnym chlebem ze smalcem oraz konfiturą „słodką frajdą”, która tworzy niesamowitą kompozycję smaku.

Z kolei w Zalesiu, niedaleko Skaryszewa tamtejszym gospodyniom z Koło Gospodyń Wiejskich Zalesie ”Zalesianki” towarzyszyliśmy podczas gotowania przepysznej zupy zarzucajki zwanej zarzutką. Taka zupa z kiszonej kapusty, to prawdziwa skarbnica zdrowia. I znowu robi nam się ”Mniam Mniam”….

W Jaścach w gminie Pionki na urokliwej polanie w bliskim sąsiedztwie Puszczy Kozienickiej smakiem wróciliśmy do tradycyjnej i przede wszystkim regionalnej potrawy, czyli porki. Specjalnie dla nas przyrządziły ją gospodynie z Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaścach „Zgrana Ekipa J&K”.

Przed nami jeszcze wiele spotkań i równie wiele smaków. Oczywiście nasza smakowita podróż jest wynikiem ubiegłorocznego konkursu „Smaki Powiatu” podczas, którego Koła Gospodyń Wiejskich przyrządzały swoje najlepsze specjały.