Smaki Powiatu – są przewspaniałe
SMAKI POWIATU – są przewspaniałe!!! Podajemy przepis na zwycięskie danie I Kulinarnego Konkursu „Smaki Powiatu” czyli porkę sławniankę od KGW Sławna Ferajna (gm. Wolanów).
Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Powiat Radomski poprosiliśmy o przygotowanie dań regionalnych. A że i powiat duży i KGW mnóstwo, najpierw były eliminacje w regionach. Ruszyły one jeszcze zimą, trwały piękną wiosną, a finał mieliśmy w minioną niedzielę na powiatowo – gminnych dożynkach w Kowali.
Ile smacznych potraw spróbowaliśmy przez minione osiem miesięcy i jak wyborny był ich smak, tego nie da się tak prosto opowiedzieć! Ale kto jak nie PIK i Wydział Promocji Powiatu Radomskiego
Żeby podzielić się z Państwem tymi pysznościami, które przecież też są naszym lokalnym dziedzictwem kulturowym tak jak tańce, śpiewy, zabytki czy obrzędy, szykujemy się do wydania książki „Smaki Powiatu”. Znajdą się tam lokalne, sprawdzone przepisy od naszych kół gospodyń wiejskich.
A już teraz, żeby Państwu na darmo smaku nie robić, podajemy przepis na zwycięskie danie I Kulinarnego Konkursu „Smaki Powiatu” czyli porkę sławniankę od KGW Sławna Ferajna z gminy Wolanów. Uwaga, uwaga, oto nasza Miss PORKA SŁAWNIANKA.
Składniki: 2 kg ziemniaków, około 3 szklanki mąki pszennej, woda do gotowania, sól, mleko;
Okrasa: 40 dkg boczku wędzonego drobno pokrojonego
40 dkg słoniny drobno pokrojonej, 2 średnie cebule pokrojone
400 ml śmietany swojskiej.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę topimy. Gdy na patelni wytopi się tłuszcz z okrasy, dodajemy około 400 ml kwaśnej swojskiej śmietany, doprowadzamy do wrzenia (zwarzenia się śmietany), zdejmujemy z ognia nadal mieszamy co jakiś czas. Okrasa powinna w tym czasie zacząć gęstnieć.
Przygotowanie: obrane ziemniaki zalewamy wodą tak, żeby były przykryte, solimy i gotujemy prawie do miękkości. Następnie odlewany do osobnego naczynia około 2 szklanki wody z gotowania ziemniaków odstawiamy. Gotujące ziemniaki zasypujemy mąką pszenną po brzegach garnka zostawiając w środku otwór. Zostawiamy na około 10 minut przykryty garnek do zaparzenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zaczynamy tłuc masę tłuczkiem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewany, po trochu, odlanej wody, jeśli masa jest zbyt rzadka to dosypujemy, po trochu, mąki. Masę ziemniaczaną tłuczemy tak długo aż uzyskamy jednolitą bez grudek konsystencję. Czas ubijania zależy od możliwości gotującego.
Porkę podajemy świeżą suto okraszoną oraz mleko do popicia.
Czy każdemu danie wyjdzie w domu tak samo świetnie jak KGW na konkursie? Żeby tak było, wyjątkowo, zdradzamy sekret Zwycięscy: trzeba próbować aż się uda i włożyć w gotowanie duuuuużo serca .