Ułatwienia dostępu

Skip to main content

Pazibroda górą!!!

4 lutego 2024

W sobotę, 3 lutego, w Folwarku Bancer w Modrzejowicach odbył się konkurs kulinarny pod nazwą “Smaki Powiatu”. Była to wyjątkowo smaczna impreza .

Organizatorami konkursu był PIK i Starostwo Powiatowe w Radomiu. Celem “Smaków Powiatu” jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych z terenu Powiat Radomski, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do udziału zaprosiliśmy koła gospodyń wiejskich, a że tych w naszym regionie nie brakuje, podzieliliśmy Powiat, na potrzeby wydarzenia, na 3 rejony. W sobotę, 3 lutego, w Folwarku Bancer w Modrzejowicach, potrawy prezentowały koła z terenu gmin: Iłża, Wierzbica, Skaryszew i Kowala. Stawiło się 14 kół. Dziękujemy!

Zadaniem każdego Koła Gospodyń Wiejskich było przygotowanie jednego dania regionalnego. Zostały zgłoszone takie potrawy jak: Pazibroda, Kapusta z grochem, Żeberka na kapuście, Barszcz z kiszonej kapusty, Świeżonka w Wiejskim Chlebie, Ziemniaki otulone kapuchą, Pierogi z mięsem z wody polane okrasą, Bujaczany Barszcz mieszany, Zarzucajka zwana „Zarzutka”, Gołąbki postne, Zupa porowa z pulpetami, Łazanki.

„Smaki Powiatu”, to nie tylko skarb na nasze podniebienie, ale to również zabawa i integracja mieszkańców całego naszego powiatu. Poznajemy nasze tradycje. Skutecznie zrezygnowałem z prac w jury, bo wiedziałem, że to nie będzie łatwe zadanie i miałem rację, bo wszystkie przygotowane potrawy są wspaniałe i byłoby ciężko wybrać tę jedną – mówił Waldemar Trelka – starosta radomski.

Dania oceniało 5 – osobowa komisja: Zdzisław Mroczkowski, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Radomskiego (przewodniczący komisji); Dariusz Chruślak, przewodniczący Rady Gminy w Kowali, Grzegorz Zatorski, właściciel Folwarku Bancer; Kamila Adamska, PIK oraz Anna Karolak ze Starostwa Powiatowego w Radomiu. Komisja po długich obradach i dyskusjach podała werdykt.

Trzecie miejsce przypadło “Błaziniankom”, czyli KGW z Błazin Dolnych za fenomenalne żeberka na kapuście z suszonymi grzybami. Drugie miejsce – KGW „Zalesianki” z Zalesia za pyszną zupę zarzucajkę.

Główną nagrodę i czek w wysokości 500 zł otrzymało KGW „Ludwinianki” za przygotowanie pazibrody.

Pazibroda to wiejska potrawa charakterystyczna dla okolic Radomia. Przygotowywana jest z utłuczonych ziemniaków, zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną lub słodką, Wszystko okraszone świeżo wytopionymi ze słoniny skwarkami. W niektórych domach mówili na to „Bida-żarcie”. Pazibroda jest tania, smaczna, sycąca i zrobiona z łatwo dostępnych produktów.

Kolejna część konkursu “Smaki Powiatu Radomskiego” już niebawem, a obejmie ona gminy Zakrzew, Wolanów, Jedlińsk oraz Przytyk. Potem smaki z: miasta i gminy Pionki, Gozdu i Jedlni – Letnisko, a finał we wrześniu podczas powiatowo – gminnych dożynek w Kowali. Mniam .

Zwycięzcom i nagrodzonym – gratulujemy, wszystkim uczestnikom, którzy zapewnili nam ten wyjątkowo smaczny wieczór – dziękujemy. Zaczynamy rozmyślać nad zebraniem przepisów i wydaniem lokalnej książki kucharskiej…

Jak Państwo sądzą, dobry pomysł?